Glossari de La Terra d'Enlloc: Llliri[ £í®i] m

1 bot Gènere de plantes herbàcies de la família de les iridàcies (Iris sp), de fulles allargades, sovint ensiformes, de flors amb el periant amb tres divisions externes esteses o reflexes i tres divisions internes dretes. Cal destacar-ne el lliri blau (I. germanica), el lliri de dol (o franciscà) (I. susiana), de flors grises moradenques, el lliri de Florència (o d’olor) (I. florentina), de flors blanques o blavoses, el lliri groc (I. pseudacorus) i el lliri pudent (I. foetidissima).
2 bot
1 Nom aplicat a altres liliïflores semblants al lliri.
2 lliri blanc Planta herbàcia de la família de les liliàcies (Lilium candidum), de fulles lanceolades i de flors grosses, blanques i oloroses.
3 lliri d’aigua jard Planta herbàcia perenne de la família de les aràcies (Zantedeschia aethiopica), de fulles sagitades i peciolades i de flors en espàdix gros, envoltat d’una espata blanca.
4 lliri del Nil Flor de l’amor.
5 lliri dels blats Planta herbàcia de la família de les iridàcies (Gladiolus segetum), de fulles allargades i flors de color vermell purpuri.
6 lliri de maig Planta herbàcia de la família de les liliàcies (Convallaria majalis), de rizoma repent, amb dues fulles radicals oblongues i flors blanques acampanades i penjants, en raïm.
7 lliri de mar Planta herbàcia de la família de les amaril·lidàcies (Pancratium maritimum), de fulles ensiformes i flors blanques i oloroses, en umbel·la.
8 lliri de neu Planta herbàcia de la família de les amaril·lidàcies (Galanthus nivalis), amb dues fulles linears i una flor blanca, penjant, acompanyada d’una bràctea espatàcia.
9 lliri de Sant Antoni Lliri blanc.
10 lliri de Sant Bru Planta herbàcia perenne de la família de les liliàcies (Anthericum liliago), d’arrel fibrosa, fulles linears basals i flors estrellades blanques.
11 lliri de Sant Joan Planta herbàcia perenne de la família de les liliàcies (Hemerocallis fulva), d’arrel fibrosa, fulles linears i flors grosses, ataronjades, en raïm.
12 lliri d’espases Coltell.
13 lliri morat Marcòlic.
14 lliri tigrat jard Planta herbàcia de la família de les iridàcies (Tigridia pavonia), de fulles allargades i flors efímeres, campanulades o ciatiformes, vermelles o grogues, tacades d’ataronjat o de porpra.
3 ict Tallahams.
4 lliri de mar zool Gènere d’equinoderms crinoïdeus de l’ordre dels pentacrinoïdeus i del subordre dels isocrínids (Calamocrinus sp), de cos caliciforme, anomenat disc, i cinc braços multiarticulats amb pinnules laterals.

llum

La llum és un dels instruments principals de la creació. És el mitjà pel qual el sol refusa les tenebres, manifestació del caos. Com a emanació del déu, o del seu ull, pot ser representada per 'filles' de l'astre, com les deesses Hathor i Maat i pot utilitzar com a vehicle l'ureus. Shu i Tefnut, que Atum extrau de la pròpia substància, són també éssers de llum.

Isabelle Franco, Pequeño diccionario de mitología egipcia