Glossari d'Islamologia, N


Nawâwî, Abû Zakkariya Yahyà An- (Nawâ 631/1233-671/1277).

Abû Zakariya Yahya an-Nawâwî nasqué l'any 631 de l'Hègira (1233) a Nawa, al sud de Damasc, i morí l'any 676 (1277). Les seues obres més cèlebres són: Riyad as-Salihîn, que reagrupa versicles de l'Alcorà i tradicions classificades per temes; Tagrib, un dels seus estudis sobre la ciència del h·adît. També manifestà interés pel sufisme i contribuí a difondre la Risala de Qushayri.


niyya

Bona voluntant, bona intenció. El lloc de la intenció és el cor. La intenció, com a pas previ a la pregària, no s'ha de manifestar verbalment. Segons la tradició profètica: «Les accions depenen de les intencions i cadascú obtindrà d'acord amb les intencions.»

nizaria

Nizarita

nizarita

[GEC 1977: X, 551]: Membre d'una secta islàmica, branca de l'ismaïlisme. Aquesta secta sorgí arran de la successió del califa fatimita al-Mustans·ir (mort el 1094) en ésser suplantat el seu fill Nizâr, de qui derivà el nom dels seus seguidors. Assoliren un poder polític (-->assassí) fins a la fi del segle XIII. El seu cap espiritual --en resten seguidors a Síria, a l'Iran i a l´Índia-- rep actualment el títol d'aga khan.
  • [Jambet 1990] = Christian Jambet. La grande résurrection d'Alamût. Les formes de la liberté dans le shî'isme ismaélien. Lagrasse: Verdier. 1990.

Els jardins d'Al-Àndalus
València, maig de 2004