NK

Linguasfera / 0=Àfrica / 00=Màndic, filozona

Denominacions: mande, manding, mandinga,mandingo

Filozona: NK

Àrea i classificació bàsica

[Linguasphere 2000: 00=MÀNDIC filozona]

Cobreix el conjunt Mande (part de la hipòtesi "Congo-Kordofanês", "nova Níger-Congo"; i part de la hipòtesi "Mande+Songhai"); comprén 4 sèries de llengües (=35 llengües externes) parlades per comunitats situades als voltants i dins la conca del Níger a l'Àfrica Occidental.

00-A MANINKA+MENDE
00-B SONINKE+ SOROGAMA
00-C SEMBLA+JUNG
00-D DAN+SYA

Llengües parlades a Burkina Fasso, Costa d'Ivori, Gàmbia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Libèria, Mali, Mauritània, Nigèria, Senegal, Sierra Leone.

Escala de veus: 7.

Notes i comentaris

manding [NK]

Altres noms: mande, mandingo, mandinga. Grup de la branca nígero-congolesa.

[GEC 1981, IX, p. 519] LING Llengua sudanesa del grup nigeriano-senegalès fraccionada en nombrosos dialectes. És parlada per uns 400.000 individus, la meitat dels quals la tenen com a llengua materna, i la resta, com a llengua vehicular. Aquesta llengua tendeix a estendre's per tota l'Àfrica occidental.

[Junyent 1989, p. 127]: La inclusió d'aquesta branca en la família nígero-kordofanesa no és acceptada per tots els autors; Köhler (1975) la considera com la "cinquena família" de l'Àfrica, i d'altres autors, com Bennett & Sterk (1977), la consideren com una branca coordinada del nígero-kordofanès: kordofanès, manding, nígero-congolès. Són llengües manding, per exemple, el soninke, malinke, bàmbara, dyula i susu.

Enllaços

La Terra d'Enlloc / Linguasfera
juliol de 2008