La Terra d'Enlloc / Rodamón E

EA | edo | efik | egipci antic | elamita | engadinès | escita | escític | ewe | ewondo | escriptura

EA

Família lingüística esquimo-aleuta

edo

Llengua del grup kwa parlada a Nigèria.

efik

Llengua del grup benue-congolés parlada a Nigèria.


egipci antic (AF)

Branca de la família afroasiàtica.

Bibliografia

Enllaços


elamita

Llengua dels elamites. Està documentada des del tercer mil·lenni aC amb alguns texts històrics. Hom discuteix si pertany a la família lingüística caucàsica o a la dravídica. Sembla que es conservà fins al segle IX dC. Escrita inicialment amb un sistema derivat del sumeri, en l'última fase s'havia simplificat notablement i tenia una majoria de signes sil·làbics. [GEC, VI, p. 507].

Enllaços:


enets (UI)

enga (IP)


engadinès (IE)

[GEC, VI, p. 615]: Varietat del reto-romànic occidental, també anomenada ladí (reto-romànic: ladino), parlada a Engiadina, a la vall de l'Inn. Comprèn l'alt engadinès (puter), amb el centre cultural de Samaden, el baix engadinès (vallader), amb els nuclis aglutinadors de Zenetz i Schultz, i el parlar de la Vall de Munster (Val Munstair). Posseeix tradició literària.


equatorià (AI)

equatorià-tucano


escita (IE)

[GEC, VI, p. 753]: Escita o escític. Ling Grup de llengües parlades pels escites; pertanyen al grup irànic nord-oriental. D'aquest grup lingüístic resta l'osset, que representa un enclavament irànic en territori caucàsic i és parlat a Ossètia i a Geòrgia. Es conserven restes de l'escític antic en certs noms propis, transcrits en assiri i en grec.Hist Els escites eren individus d'un antic poble nòmada de les estepes de l'Àsia central i del SE d'Europa durant el primer mil·lenni. Hom comença a tenir-ne documentació quan, després d'atacar el cimmeris a les estepes pòntiques, feren incursions al Pròxim Orient i arribaren fins a Egipte, on el 611 el faraó Psamnètic I els hagué de pagar tribut per tal que es retiressin. Atacats pels medes, que acabaven d'ocupar Nínive el 612, travessaren el Caucas i s'establiren al sud de Rússia i bona part entraren a la vida sedentària. Establiren relacions amb les colònies gregues del nord de la mar Negra (regne del Bòsfor), a través de les quals es desenvolupà un comerç greco-escita important, controlat primer pels jonis i després del segle V pels atenesos. El rei persa Darios I els atacà (514), però fracassà. S'infiltraren cap als Balcans, i el segle IV aC ocuparen part de l'actual Romania. Aquesta penetració dels escites, però, fou deturada després per Filip II de Macedònia.


escriptura

eyak (ND)

ewondo

Llengua bantu parlada al Camerun.

ewe (NK)

Llengua del grup kwa parlada a Togo, Ghana i Benin.

evenki (AL)

euskera (A)

Èuscar

èuscar (A)

Basc

EU Euroasiàtic

etrusc

etiòpic

estonià (UI)

esquimo-aleuta

esquimal

espanyol (IE)

eslovè (IE)

eslovac (IE)

eslau occidental (IE)

eslau eclesiàstic (IE)

eslau

escocès (IE)

Escita.

escític (IE)