Taula

Introducció: Amor i erotisme en la cultura islàmica

Definició d'un tema

De la pedagogia amorosa

De l'amor cortés

Un sentiment complex

Erotisme i poesia

Erotisme i religió

Les mil i una nits

El 'bon goig' i la sensualitat

Conclusió: de l'estètica amorosa

Enciclopèdia:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Lèxic dels termes comuns usats en el text

Bibliografia

Discografia seleccionada

Malek Chebel

Enciclopèdia de l'amor en l'Islam

Erotisme, bellesa i sexualitat en el món àrab, a Pèrsia i a Turquia

(Traducció catalana d'Encyclopédie 
de l'Amour en Islam,
París, Payot, 1995)

Traducció i anotacions 
de Salvador Jàfer


El Profeta Muhammad afirmava: «Hom m'ha fet estimar en aquest baix món tres coses: els perfums, les dones i la pregària, que és la més important de totes per a mi.» És a dir que es pot ser un musulmà fidel, respectuós amb el Text sagrat, sense ser enemic del goig carnal.
En aquesta síntesi única, fruit d'una desena d'anys de recerques, Malek Chebel ha recorregut l'univers amorós dels països musulmans, des del Màgreb fins al Pròxim Orient, des de Turquia fins a Pèrsia, tot passant per les minories ètniques que componen el mosaic islàmic. Ens ofereix una guia completa de la llengua amorosa, dels costums, de les tècniques eròtiques, de la medicina, de la jurisprudència, de l'estètica, de la psicologia i de la mística d'aquesta civilització que no ha deixat mai de ser el suport d'un imaginari amorós ric i complex.
És paradoxal recloure l'amor en una enciclopèdia? Hom descobrirà en aquest llibre abundós que l'emoció pot nàixer d'un poema, d'un adagi o de qualsevol passatge sensual de Les Mil i Una Nits.
Antropòleg, doctor en psicoanàlisi, Malek Chebel ha publicat nombroses obres sobre la sexualitat en l'Islam, entre les quals hi ha Le Corps dans la tradition au Maghreb (PUF, 1984), L'Esprit de sérail (Lieu commun, 1988), L'imaginaire arabo-musulman (PUF, 1993) i el Dictionnaire des symboles musulmans (Albin Michel, 1995).


Correus
 
© Salvador Jàfer i Sanxis
[La Terra d'Enlloc: Produccions Alternatives]
València (Catalunya Meridional) / Balansiya (Xarq al-Àndalus),
primavera d'hivern del 1999-primavera d'estiu del 2000